Ja pse ne Amerike, 26 Gushti kremtohet si Dita e Barazise se Gruas !!!

Tiranë, 26 gusht/AE/.- 26 gushti, ne SHBA, kremtohet si Dita e Barazisë së Gruas ,  për të kujtuar datën kur u ratifikua Amandamenti i 19-të i Kushtetutës Amerikane, i cili njohu të drejtën e grave për të votuar në vitin 1920.

Ndryshimi i ashtuquajtur , Susan B. Anthony, i dha fund gati dy shekujve të kësaj beteje, e cila e kishte zanafillën e saj në Konventën e Fallsit të Senecës, arritja e së cilës nuk do të ishte e mundur pa punën dhe bindjen e madhe te grave si Lucy Stone, Elisabeth Cady Stanton, Lucretia Mott ose Susan B. Anthony. Ata hodhën themelet e organizatave të votimit të drejtuara në shekullin XX nga,  Alice Paul dhe Carrie Chapman Catt të cilat, me taktika shumë të ndryshme, kryenin reformën në një datë historike për të gjithë shtetësinë e SHBA.

Ndryshimi i nëntëmbëdhjetë përcakton si vijon:

“E drejta e votës për shtetësinë e Shteteve të Bashkuara nuk do të mohohet ose kufizohet nga Shtetet e Bashkuara ose nga ndonjë shtet për shkak të seksit. Kongresi do të ketë fuqinë përmes legjislacionit të duhur për të zbatuar dispozitat e këtij neni “.

Shtetet e Bashkuara nuk ishin vendi i parë në botë që njohu votën për gratë. Tre shtete në Evropën veriore (Finlanda, Norvegjia dhe Danimarka) ishin pararendësit dhe britanikët, të cilët bashkëpunuan ngushtë me amerikanët. At arritën fitoren e tyre në 1918 pasi morën pretendimet e tyre në kufi. Nëse diçka e bëri të qartë votimin në të gjithë botën ishte rezistenca e patriarkatit për të lëshuar një pjesë të fuqisë së tij mbi gjininë femërore madje për të zgjedhur përfaqësuesit e tij dhe të aplikoni për poste publike.

Me këtë arritje, gratë pushuan të jenë qytetare të klasit të dytë nga pikëpamja juridike.

Në Amerikën Latine, gruaja e parë që ushtroi të drejtën e votës ishte ekuadoriania Matilde Hidalgo në vitin 1924, duke përfituar nga një vakum ligjor, megjithëse hera e parë që ushtrohet votimi i femrave do të jetë tre vjet më vonë, në Uruguaj, në Cerro Chato Plebiscite .

Arabia Saudite ishte vendi i fundit që njohu të drejtën e votës së grave vetëm 4 vjet më parë, në shtator 2011. Në shtetet e tjera, të tilla si Irani, Libani apo Bhutan, votimi është akoma shumë i kushtëzuar në nivelin arsimor, lejet e burrit ose babai, ose ndalon të qenit kandidat për poste publike.

Dita e Barazisë së Gruas festohet çdo 26 gusht në SHBA, që nga viti 1971 falë iniciativës së kongresmenes feministe dhe amerikane Bella Abzug.

 

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *