Bienalja e Dytë e Karikaturës: Reagim  befasues e plot entuziazëm  nga artistët në të gjithë botën

Tiranë, 2 korrik/AE/.- Pa kaluar  ende 24 orë nga publikimi i komunikatës së  Bienales së dytë Ndëkombëtare të Karikaturës Niko Nikolla, reagimi ka qënë i menjëhershëm,  befasues dhe shumë entuziast për artistët e këtij arti të njohur në të gjithë botën pë forcën dhe mendimin  sintetituez e plot inteligjencë që sjell.

Me sa duket tema  përzgjedhur nga bordi artistik  i kësaj Bienaleje , “ Ku shkon bota ? “Where the world going ?, ka goditur menjëherë artistët duke reaguar ne dërgimin e  këtyre punimeve të cilat  do të përshfaqen në një aktivitet madhshtor në nëntor në Tiranë, muaj që përkon më 110 vjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë , por edhe me 10 vjetorin e themelueses së kësaj Bienaleje, Albanian Excellence.

Reagimi i parë ka qënë  nga sitet më të njohur të karikaturës ë botë , të  cilët kanë marrë komunikatën në shqip dhe pasi e kanë përkthyer në anglisht e kanë botuar në sitet e tyre duke e inistitucionalizuar dhe duke i dhënë trajtë të shquar tashmë këtij aktiviteti që e  nisi udhën e tij dy vite më parë në  Pogradec, në qytetin e lindjes së Niko Nikollës, këtij personaliteti të humorit dhe të satitës shqiptare , duke e shënjuar për herë të parë Shqipërinë në hartën e karikaturës botërore .

Komunikata e Bienales ku jepen të gjitha detajet e organizimit eshte botuar në faqe të tilla  te njohura si www.cartoonmag.com, https://indiatoons.com/, https://egyptoons.blogspot.com/, ional-websiteSyriacartoon website, https://www.irancartoon.com.

Më poshtë po botojmë letrën që ka adhur në adresë të Bienales nga  Abbas Naseri Drejtor dhe menaxher i cartoonmag.com

Pershendetje te  dashur miq

Lajmi juaj eshte publikuar në faqen e internetit www.cartoonmag.com

Me përvojën e gjykimit të më shumë se 61 eventeve kombëtare dhe ndërkombëtare

Qëndroni në kontakt me ne.

Abbas Naaser

Drejtor Menaxher dhe Redaktor

Cartoonmag.com

Po surprizat e  mëngjësit të së shtunën , 2 korrik do të vijonin kur në postën elektonike kishim mbëritur me fokus planetin  tokë dhe jetën e saj në shumë plane , punime nga  Indonezia, Kina (2 autorë), Sërbia, Maqedonia e Veriut . Turqia. Surprizë kanë qënë dhe karikaturat e dërguara për temën e dytë të kësaj Bienaleje , Agim Sulaj Portret , vepra te cilat kane ardhur nga Serbia dhe Maqedonia e verit perkatesisht  nga  Mileta Milorado,  Keti Radevska,

Në Shqipëri , në këtë shekull , kjo është iniciativa e parë që merret  në këtë drejtim me një emër të njohur në fushën e satitrës dhe të humorit sic është Niko Nikolla, i cili diti të hedh bazat e karikaturës në gjysmën e shekullit të XX në Shqipëri përmes revistës Hosteni të cilën e drejtoi për 25 vite .  Kjo revistë u kthye në një shkollë karikature në Shqipëri, në këtë revistë u krijuan një  grup karikaturistësh të cilët sot janë të njohur në të gjithë rruzullin si Agim Sulaj, Ilir Pojani , Sabaudin Xhaferri, Kosta Raka e shumë të tjerë .

Të paktën 250 punime nga 50 vende të botës u dërguan dy vite më parë  në  adresën e Bienales  ballkanike të karikaturës Niko Nikolla “Buzëqeshje  ballkanike”, që u organizua, më 18- 20 shtator 2020,  në Pogradec në qytetin e lindjes së humoristit të njohur .

Harta gjeografike, e këtij eventi, perfshiu të gjitha vëndet e gadishullit te Ballkanit si, Shqipëria, Kosovë, Maqedoni,  Serbi,  Bullgari, Mali i Zi, Greqi, Turqi, Rumani, Itali, Austri , Poloni,  për të vijuar në Indi, Iran, Kinë, Indonezi, Rusi,  Siri, Argjentinë  etj.

Tematika e karikaturave  të prezantuara ishte e shumëllojtë duke nisur nga probleme të  mprehta të gadishullit ballkanik, por edhe problemve te ndryshme te para në planin global.

Nuk mbeti pa u prezantuar edhe situata e krijuar nga Covdi 19.  Tema “Buzëshje ballkanike”, e përzgjedhur nga organizatorët  gjeti vend në shumë punime apo karikatura nga autorë të ndryshëm. Ndaj dhe prezantimi e koncepti  si e panë këta artistë, konceptin ballkanik , ishte shumë interesante.

Ndërkohë, Presidenti i jurisë dhe drejtori artistik i  këtij eventi ndërkombëtar, karikaturisti dhe piktori  me banim ne Itali , i njohur në planin botëror, Agim Sulaj, cilëson se ky, “manifestim  do të jetë madhështor” .

Ai shprehet se, “kjo Bienale, eshte vlerë e Niko Nikollës, që edukoi me dashuri një brez te mrekullueshëm artistësh të humorit, satirës, karikaturës. Kenaqësi sot t’i rikthehemi figurës së tij me një mirënjohje e faleminderit plot humor mbi  botën dhe cdo fenomen që ajo kalon sot.

Drejtore Ekzekutive e këtij projekti  eshte CEO e Albanian Excellence dhe themeluesja e kësaj Bienaleje, zonja Flora Nikolla .

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *