Në qershor, Lule borë ‘sfidon’ Covid 19 me muzikë mirëfilli shqiptare-

Kuarteti Albanian Excellence dhe solistët   Dëshira Ahmeti dhe  Kreshnik Zhabjaku  tur koncertor, orkestruar nga  mjeshtri Shpetim Saraci-

Tiranë, 19 Prill/AE/.- Kuarteti Albanian Excellence,  do të organizojë një tur koncetor  titulluar “Lule Borë”,  në nisje të muajit qershor në pjesën juglindore të vendit( Pogradec-Korcë) dhe në pjesën lindore të Maqedonisë së Verit  (Strugë dhe Dibër e Madhe).

Ky kuartet pjesë e orekstrës Albanian Excellence e krijuar në vitin 2018, është bashkuar në vijim të politikës thelbësore që Qëndra Albanian Excellence po zhvillon nga viti i krijimit të saj 2012 ,  në  evidentimin e  personaliteteve shqiptare në botë  dhe në bashkimin e tyre në një trajektore artistike me personalitete shqiptare që jetojnë në Shqipëri dhe në trojet amtare .

Qëllimi i këij kuarteti i cili shënoi suksesin e parë në publik, në shtator të vitit 2020, kur mori pjesë në shtator të vitit 2020, në Mbrëmjen Gala të Bienales së Parë të Karikaturës Botërore zhvilluar në Pogradec, është  eividentimi dhe përcimi i muzikës së mirëfilltë shqiptare, njohja e saj nëpërmjet një stili të ri modern dhe të përpunuar në arenën ndërkombëtare  dhe ne hapësirën mbarëshqiptare.

Kuarteti përbëhet nga personalitete të muzikës instrumentale si dhe muzikës operistike si : Smerald Spahia (violionë-Spanjë), Eritan Kamolli(violin-Shqipëri)  Blerim Grubi (  violë-Maqedonia e Veriut),   Gëzim Belegu(violoncelë-Shqipëri).

Solistë të këtij koncerti janë  dy artistët e njohur nga Nju Jorku : Dëshira Ahmeti (soprano, gjithashtu sopranoja e parë e Operës së Shkupit) dhe  Blerim Zhabjaku (bariton)

Është një vlerësim e falenderim për të gjitha Bashkitë  dhe komunat  që  kanë mirëpritur këtë koncert i cili zhvillohet në kushtet tejet të vështira të krijuara nga Covid 19, si një  homazh mirësie  dhe shprese për sëmundjen e shekullit.

Pas një pune disa mujore që grupi i punës ka zhvilluar në të gjitha qytetet e përmëndura ka arritur të përzgjedhë këngë tipike të vendeve ku dhe do të jepen koncertet të cilat do të zhvillohen në open air.

Po ashtu është e rëndësishme të theksohet se  Kuarteti  dhe solistët do të organizojnë një koncert bamirësie për fëmijët romë të qytetit të Pogradecit, ne kompleskin Nehemia i cili do të mbështesë këtë organizim  me lokacionin, duke siguruar një mbeshtetje të madhe për realizimin sa më efektiv të këtij turi koncertesh .

Koncertet do të paraprihen nga një ekspozite vetjake kushtuar Covid 19, nga piktorja shqiptare me banim në Kroaci  Lena Marku,  dhe nga nje seri karikaturash  pjemarrëse në  Bienalen e Parë të Karikaturës Ndërkombëtare Niko Nikolla, zhvilluar vitin e kaluar në  qytetin e Pogradecit, kushtuar sërish Covid 19 . Një pjesë e piktuave që do të shitem nga ekspozita e  artistes Lena marku, do të shkojnë në ndihmë të fëmijëve romë.

Lule Borë  mirësia dhe bukuria e tingullit shqiptar

 Koncerti do të ketë  dy pjesë . Në pjesën e parë kuarteti së bashku me solistët  do të interpretojë këngë autoktonë përktatësisht të qytetit ku  do të jetet koncerti apo të zones, përpunuar nga mjeshtri Shpëtim Saraci. Në pjesën ë dytë do të interpretohen këngë pjesë e këngë të kompozitorëve shqiptarë si  Simon Gjoni,  Aleksandër Peci,  Avni Mula si dhe pjesë nga filmat shqiptarë .

Është e rëndësishme të nënëvizojmë se  në këtë tur koncertesh  të titulluar Lule Borë,  si një premierë botërore  do të interpretohet,  pjesa e kompozuar nga artisti  Agim Kola me banim në  Nju Jork, kushtuar  Viktimave të Covid 19.

 Është shumë  e rëndësishme  të theksohet vullneti i mirë i Bashkisë Pogradec , kryetarit të Bashkisë zotin Ilir Xhakolli , Qëndrës Kulturore, Lasgush Poradeci, që besuan që ky koncert të celë sezonin turistik të qytetit të mrekullueshëm të Pogradecit me koncertin Lule Borë e te  inagurojnë gjithashtu Odeonin e qytetit , rikonstruktuar rishtazi  me  këtë  koncert të kuptimtë.

Dhe nga ky ogur i mirë , ky koncert të prezantohet në netët magjike që na dhuron  muaji qershori në  Dibër të Madhe, në Strugë  e në  Pazarin e vjetër në Korcen e bukur.

 

 

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *