Tregimi për zonjat e suksesit shqiptar- ideja  që jeton pa kohë

Nga Flora Nikolla

Është  ngazëllim kur mbyll siparin e një aktiviteti dhe kur ti  sheh se ke dhënë gëzim dhe konkretësi mbi idetë e përcaktuara qartazi në një udhë të gjatë dhe ku qëllimet janë  tashmë  të bashkuara,  konkrete si në vijimësi ashtu edhe në  ardhmëri.

Praktika inteligjente e këtij shekull, pragmatizimi, ndoshta ta kufizon kohën e sistemin  e jetës tënde, por hera herës të  kujton në qetësi se, ti e ke rritur një ide, e ke përcuar tek të tjerë , e ke ndërtuar e ke parë duke e jetuar  dhe ke qëmëtuar veten paskësaj kur çdo gjë ka mbaruar  me një emër fisnik, të madh e të përgjegjshëm mbi vete që quhet Albanian Excellence .

Kështu po më ndodh edhe tani , kur në një natë marsi me erë të ngrohtë pranvere, jam ulur në vëndin tim të prefruar në shtëpinë time në Tiranë, të shkruaj këto rreshta …

Për çfarë ? Kam gëzim të shkruaj mbi një ide që më lindi në Nju Jork në vitin 2016…  e të tregoj ku ndodhet kjo ide në këtë natë marsi të vitit 2023 …

Cila ishte ideja që të lindi atëhere  ?  Të tregoja për zonjat e suksesit shqiptar … Cila ishte pikënisja ? Motra ime ….një mjeke e realizuar me një karierrë brilante në  Nju Jork, por edhe miket shqiptare të motrës time, me një jetë dinjitoze, të barabartë ndoshta edhe me amerikanin më të mirë …!

Si jetonin, punonin, luftonin këto vajza shqiptare  për të ndërtuar jetën  familjare,  profesionale, njerëzore…, suksesin  e tyre  në një nga pikat më të rëndësishmë të planetit ?

Kështu u shkrua libri “Zonjat shqiptare në Nju Jork” së bashku me Kozeta Zylon , për t’u  konkretizuar bukur në një mbrëmje Gala shtatori, ku zonja nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia, Mali i Zi ,u ngjitën  në skenën e Simphoni Space në Manhattan me regji  e skena nga Andis Gjoni.

Zonjat shqiptare në Nju Jork , hapi siparin e kësaj udhe të gjatë më pikënisje këtë ide që u mbështet fort nga një Memorandum të nënshkruar në firmë të parë, nga Kreu i shtetit shqiptar të asaj kohe Shkëlqesia e tij,  zoti Bujar Nishani .

Memorandumi quhej , “Të qënët grua në shekullin e XXI” .

Nga detyrat e këtij  memorandumi pikënisi sërish hartimi dhe nënshkrimi në  Nju Jork në vitin 2018, i Peticionit për  viktimat e dhunës seksuale të luftës në Kosovë në vitin 1999, më pas Albanian Excellence do të themelonte çmimin,  “Zonjë që bën  Shqipërinë”, çmimi, “Zonjë që bën Shqiptarinë”,  shoqëruar edhe me botimin e dy librave përkatës ku mbi bazë të një pyetësori,  zonjat tregonin pikat kyçe se si e kishin realizuar suksesin .

Idea për të treguar për  zonjat e suksesit shqiptar vijonte bukur …

Dhe kështu  në këtë kuadër të kësaj ideje, zonjat e suksesit shqiptar tregonin jetën  e tyre,  në intervista të shkruara, në dalje televizive, në mbrëmje Gala, plot jetë , me tinguj… me zanore të  zëshme e të pazëshme,  me vullnet , zell , ambicie,  e me plot dashuri për jetën , zhvillimin , ecjen përpara të fëmijëve të tyre, të  punës  dhe të qëllimeve të tyre veshur me erën e mirë të të qënit grua… Jetët paralele e të shumëllojshme të zonjave shqiptare , bashkoheshin në një pikë të përbashkët, të qënët shqiptare dinjiteti, të qënët të barabrata mes të barabartëve kudo që ishin , ku jetonin dhe ku punonin,

“121 Jetë suksesi në 121 foto “, do të ishte një tjetër rrëfim i bukur i zonjave të suksesit  shqiptar kudo janë .

Shekulli i XXI  në memorandumin e Nju Jorkut tashti do të ishte  në 121  foto …   Një rrugëtim që nisi në kopshtin presidencial me mikpritjen e presidentit të Republikës së asaj kohe, Shkëlqesia e tij, zoti Ilir Meta, e që do të vijonte të përshfaqej në  Pogradec, Patos, Strugë, Uqin, Prishtinë, Preshevë,  mision i vërtetë vlerash pa shumë komente e fjalë që teprojnë …

Po pse 100  dhe 21?

Sepse Albanian Excellence e nisi jetën në mbushjen e 100 të viteve të jetës së shtetit shqiptar …  simbolikë  e goditur  tani që kujtoj duke shkruar  këto rreshta idenë e bukur të tregimit të jetës së gruas së suksesit .

Idea, ky përfaqësim mendor që lind , mbi bazën e arsyes  apo të imagjinatës , mendoj se qëllon  e godet fort kur vijëson e rimbushet me ide të reja , forcohet e pasurohet, rritet më tej  … piqet  për të qënë  sukses … Si arrihet ? Me shumë mund , në mënyrë shumë sistematike, konseguente … ,  herë me vlerësim monetar dhe here jo …

Por  në këtë natë me erë  pranvere, di të them se misioni që te jep ideja është kaq hapsinor e pa kufinj  sa ti sa më shumë e  ndjek aq më shumë hapsirë e jetë të hapet para teje… (qesh) as të lëshon dhe as e lëshon…!!!

Ja kështu është edhe tregimi i bukur për zonjat e suksesit shqiptar nën siglen  domëthenëse Albanian Excellence vijoi bukur me “Suksesi i zonjave shqitare dje dhe sot-sfidat e së ardhmes”,  një takim i nivelit të lartë të zonjave të suksesit shqiptar nga të gjitha trojet shqiptare. Qershia mbi tortë e këtij takimi ishte një sallon që ju kushtua zonjave të sukssesit shqiptar ga Londra.

Tri ditët e këtij takimi , ishin ditë të mbushura me emocion rrëfimi njerëzor të zonjave…  Muzikë, arte, mjekësi, biznes, sistem bankar, media, estetikë, biznes, politikë , konceptuar në sallone, ishin fokusi i këtij takimi me të paktën 100 zonja nga e gjithë hapësira mbarëshqiptare dhe jo vetëm.

Tematika e mirëpërcaktuar e kësaj konference i ngrinte këto zonja padiskutim  në një rang akademik, por hapsira e shpirtit të tyre, qëmësia së bashku, i bëri të vërteta në zë e në shpirt.

Jo rrallë herë gjatë konferencës,  referati e tema e tyre e shkruar, qëndronin fluide  mbi tavolinë e loti i tyre njerëzor pa dashje e njomte këtë fletë  të menduar e të shkruar  në ditët frenetike që jetojnë.

Ishin të vërteta ne jetën e tyre profesionale  dhe njerëzore,në tregimin e tyre të suksesit tregonin pa droje se nuk kishte qënë e lehtë qoftë edhe nga dhuna verbale e seksit të kundërt. Krijimi i aleancës së zonjave të suksesit  shqiptar , ishte një nga  konkluzionet e kësaj konference.  Çfarë është kjo Aleancë ?

Së pari një zë më shumë në jetën  Planetit tonë, një zë që do të flasë më dinjitet për cdo dukuri e fenomen që ndodh e që do një qasje ,  së dyti  krijimi i një data base i zonjave të suksesit shqiptar  kudo janë , një potencial i fuqishëm njerëzor e profesional në vijimësinë  idesë që më lindi në Nju Jork , frymëzuar nga njeriu im më i dashur e që më bën  gjithnjë krenare kudo jam .

Por ajo që  më jep ngazëllim  në këtë  ndarje dite, është gëzimi që pashë në sytë e të gjitha zonjave të suksesit shqiptar, dëshira për të qënë mike  pavarësisht se ku jetojnë …

Një dëshirë pa kushte për të qënë së bashku në këtë rrugëtim të Albanian Excellence .

Unë them se kjo është arritja më e madhe  e idesë që më lindi në Nju Jork  pë të treguar për zonjat e suksesit shqiptar : Të qënët gjithnjë së bashku nën  siglen e kuptimtë të Albanian Excellence … , të qënët së bashku,pa mllefe e mëri, por me shumë dashuri e mirësi sepse së bashku jemi më të forta !!!

 

 

 

 

 

 

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *