Imazhi i gruas shqiptare ne shekullin e XXI, nis me Zonjat shqiptare ne Nju Jork

shtator 2016

Nën kujdesin e Presidentit të Republikës, z. Bujar Nishani

“Zonjat shqiptarë në Nju Jork”, një aktivitet i ideuar dhe organizuar nga “Albanian Excellence”, do të mbajë patronazhin e Presidentit të Republikës se Shqiperise, z. Bujar Nishani. Gjatë një takimi se fundmi , me drejtuesen e kësaj organizate, znj Flora Nikola, Presidenti i Republikës pasi është njohur me idenë dhe zhvillimin ka pranuar të mbajë patronazhin e këtij aktiviteti i cili ka si qëllim realizmin e një lëvizje mbarëkombëtare në krijimin e Imazhin e gruas shqiptare në shekullin e XXI .
“Është kënaqësi të kem patronazhin e këtij aktiviteti kaq të kuptimtë “ është shprehur Presidenti Nishani gjatë takimit që ka patur në selinë e Presidencës me drejtuesen e Albanian Excellence, zonjën Flora Nikolla. Si simbol i kombit,është shumë me rëndësi që Presidenti i Republikës, të mbajë patronazhin e kësaj lëvizja e cila si qëllim të krijojë imazhin e gruas shqiptare në shekullin e XXI , ashtu sikundër do të evidentojë dhe do të prezantojë histori suksesi të grave të të gjithe hapësirës mbarëshqiptare në SHBA, konkretisht në Nju Jork, të cilat janë integruar profesionalisht dhe familjarisht në nje nga metropolet me te medha te botes. “Është kënaqësi të kem patronzhin e këtij aktiviteti kaq të kuptimtë” është shprehur Presidenti Nishani gjatë takimit që ka patur në selinë e Presidencës me drejtuesen e Albanian Excellence, zonjën Flora Nikolla.
Ky projekt jo vetëm do t’i evidentojë , zonjat shqiptare, si nëna që kanë arritur të rrisin femijë të suksesshem por do t’i prezantojë zonjat shqiptare që sot luajnë rol avanguardist në kontinentin amerikan, si profesioniste të barabarta në të gjitha drejtimet me bashkëkombasit amerikan . Projekti do të sjellë zërin, opinionin eksperiencën e tyre për realitetin ku jetojnë nëpërmjet një lëvizje e cila do të organizohet përgjatë ditëve kur edhe do të organizohet “ Zonjat shqiptare në Nju Jork ”.
Kjo është hera e parë që ndërmerret një iniciativë e tillë e cila në këtë kontekst imazhinnë rritje të gruas shqiptare e cila historikisht ka ditur të ketë një rol parësor në formësimin një shoqërie, qoftë dhe jashtë vendit dhe kombit të saj.
Jane të panumërta dhe nënat që kanë ditur të ndërtojnë me dinjitet dhe personalitet jetën e tyre ndoshta duke nisur dhe nga fillimi, që kanë ditur të rrisin fëmijë të devotshëm në një familje të shëndoshë, ashtu dhe profesioniste të barabarte me vendasit.
Projekti do të realizohet përgjatë dy ditëve kur do të jenë në qëndër të jetës personazhet e e ketij libri, suksesi dhe historia e të cilave do të botohen në një libër nën titullin” Zonjat shqiptare ne Nju Jork “. Ky libër do të përbëhet nga intervista të personazheve të përzgjedhura e cila do të shoqërohet dhe fotografinë identifikuese të personazhit.
Përmes këtyre intervistave do të identifikohen dhe adresohen çështjet më të rëndësishme të gruas shqiptare dhe do të promovohen përmes mesazheve të tyre , kultura dhe tolerance,esenciale në zhvillimin e mëtejshëm të shoqërisë shqiptare.

Në ditën e parë të aktivitetit do të organizohet konferenca e titulluar “Imazhi i gruas së shekullit të XXI”, ku do të diskutohet mbi këtë imazh dhe nga ku do të dilet me nje memorandum , titulluar “Imazhi i gruas shqiptare të XXI-të “ e cila do firmoset nga zonjat pjesmarrëse. Nga Nju Jorku , ky manifest , do te shperndahet virtualisht në të gjithë botën mbarë shqiptare për tu firmosur nga zonjat shqiptare kudo janë .

Pas një viti ky memorandum do t’i dorezohët Presidentit te Republikës, z. Bujar Nishani , gjatë një mbremje Gala në Tiranë. Mbi bazën e kërkesave të prezantura në këtë memorandum do t’i propozohet paskëtaj konkretisht Kuvendit të Shqipërisë, ndryshimin ose shtimin e amendameteve të veçanta të ligjit mbi gruan në kushtetetutën e Shqipërisë, në përputhje me kërkesat që janë bërë në këtë memorandum. “Albanian Excellence”, AE, është krijuar në fillim të vitit 2012 në formën juridike të qendrës, në përputhje me parashikimet e Ligjit Nr. 8788 Dt. 07.05.2001 të Republikës së Shqipërisë “Për Organizatat Jofitimprurëse”. Presidentja e Qendrës është Flora Nikolla, aktualisht Kryeredaktore e Lajmeve në Agjencinë Telegrafike Shqiptare (ATSH), me një experience 26 vjecare në fushën e publicistikës dhe medias vizive. Projekti “Albania Excellence”, për evidentimin e shqiptarëve të suksesshëm, është projekti i parë i kësaj OJQ-je e cila ka në programin e saj afatgjatë krijimin e nje database të ekselencës shqiptare në botë. Qendra ka si qëllim të kontribuojë në prezantimin, evidentimin, promovimin dhe përkrahjen e Shqiptarëve të Republikës së Shqipërisë, Kosovës, Malit të Zi, Maqedonisë, Çamërisë të cilët kanë arritur të integrohen profesionalisht në vendet ku kanë emigruar apo ku aktualisht jetojnë dhe që kanë treguar vlera të larta qytetare dhe arritje profesionale të larta; kanë ruajtur identitetin dhe kulturën Shqiptare, kanë treguar një lidhje me atdheun e tyre. Fusha e veprimtarisë së Qendrës shtrihet në studime, botime, promovime, aktivitete kulturore, shkencore, artistike, etj; në takime, simpoziume, konferenca si dhe cdo aktivitet tjetër që lidhet me qëllimin e Qendrës. Deri me tani vec librit , “100 histori suksesi në 100 vjetorin e Pavarësisë”, i promovuar me një mbrëmje Gala, në Teatrin e Operas dhe Baletit në Nëntor 2012, në kuadrin e qëlllimit të Albanian Excellence, janë botuar “Berati-Histori suksesi”(2013), Fieri-Histori Suksesi(2014), Vlora-Histori suksesi 2014, libra të cilat janë promovuar përmes një lëvizje qytetare ku në qendër të saj kanë qenë personazhet e librave të ardhur enkas për këto evente nga vendet që jetojnë. Mbrëmja Gala, ka qenë eventi i cili ka promovuar librat përkatës, sikundër personazhet kanë qenë në qendër të saj me historitë e tyre të suksesit. Albania Excellence është promotore e projektit për ndërtimin e vendkalimeve për invalidët, si dhe projektit për përdorimin e bicikletave, një lëvizje mbarëkombëtare e cila është zhvilluar nv Fier, Pogradec, Vlorë, Elbasan, Korçë. Albanian Excellence po punon për prezantimin së afërmi të Platformës se Albanian Excellence Women.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *